Barang Jenama Anda

Wednesday, June 21, 2006

.::My Memories At ALEXANDRIA::.

Assalamualaikum WBT ...

This time dah start cuti musim saifi(panas) at egypt nie, lama tak lamalah 3 bulan.So all times freelah aku n all student Azhar kat sini.Bagi kitorang student Tanta exam dah lama meninggalkan kitorang dan yang makin menghampiri sekarang results yang sering mendebarkan dan mengegarkan hati dan perasaan kitorang.By the way...results keluar mungkin dalam bulan 7 tau 8 gitu so masih banyak masa kitorang untuk memohon pertolongan kepada Allah SWT.Tapi Jgn lupa juga doakan rakan2 kita sekali yerk..Sabda NAbi Muhammad SAW mafhumnya:

Doa seorang muslim untuk saudaranya yang dilakukan tanpa sepengetahuan orang yang didoakannya adalah doa yang akan di kabulkan. Pada kepalanya ada seorang malaikat yang menjadi wakilnya, setiap kali dia berdoa untuk saudaranya dengan sebuah kebaikkan, maka malaikat tersebuat akan berkata amin dan kamu pun akan mendapatkan apa yang dia dapatkan (HR Muslim).

Ermm aku nak story ni nak dengar tak? hehehe macamlah best sangat nak citer ye tak...17hb Jun 2006 aku n apik serta member2 lain pie ikuti kelas SYEIKH Ibrahim kat alex berdekatan MIAMI,Victoria nama tempat tue and my firstly to come at Mosque.Ada dua hari pengajian Kitab Hadith dalam seminggu.Hari SABTU kitab Hadith Muslim dan hari ISNIN kitab Hadith Bukhari di tempat lain bukan disini so terkial2 jugak aku ikut apik.Aku biasa ikut time hari isnin.Nak pie Victoria tue bukan main sakit lagi mana taknya lepas solat asar barulah dapat Tramco alhamdulillah..Ada ikmah semua nie Allah suruh kerjakan urusan yang wajib baru dipermudahkan urusan duniawi ni.

Aku n apik tolak dari Tanta dalam kul 5 n sampai dalam kul 7 lama gak..sepanjang perjalanan aku tgk suasana sawah bendang kat sini da macam kat KEdah lah plak hehehe.Siap nyanyi lagu 'Balik Kampug' sedih lah plak ingat kampung..nampak kerbau n himar kena kerah kudrat..kesian..dah kerja korang nak wat macam mana yerk tak!!!

Pergh memang memories lah.Time lepas habis ngaji tue dalam kul 1030 kitorang dalam 6 org leh pusing2 satu Alex tue sebab cari jalan paling cepat nak balik last2 ha koo sampai umah kat kul 2.30 pening tak pening tai sebenarnya ramai adalah dalam 20 orang.Kitorang dari Miami yang terdapatnya Masjid N Church yang bertentangan sesama sendiri n sama2 besar memang persaingan yang betul2 kuat ... kalau tak kuat iman boleh berderau darah nie tengok Paderi2 besar pakai Salib sebesar2 gaban ..Ya Allah peliharalah hambamu ini dari fitnah agama.

Lepas tue kitorang berpecah kepada 3 kumpulan.1st tido umah ustaz kat sini coz esok ada daurah Manhaj Tauhid.2nd dah jalannya betul n Last kumpulan kitorang sudah salah jalan dah sebab kitorang punya Tramco leh berhenti kat MAnDarah sebelum Safirah...so apa lagi kenalah balik semula ke Mahatah Alex balik...ingatkan ada Train lagi tgk2 dah habis dah....dah kitorang kena cari Tramco,bas@teksi nak pi Muus tempat tramco2.Alhamdulillah selamat ada 2 biji Teksi apalagi lincah kadoklah...dah kul bapa sey time tue...sampai Muus sempat beli Grapes n Mish2 2kilo 2 kilo hahahaha puas balik ni makan buah jerk tak yah makan nasi.

Tuelah pengalaman aku yang first balik lambat dari Alex tapi tak per ada hkmah di sebalk tue semua.Menjadi kenangan manis di hari kemudian buat anak2 n cucu hikhikhik...berangan tak habis2 aku nie.So cuti ni maybe aku habiskan dgn talaqi dan tafaquh.Tak ketinggalan juga ngan program2 DPMT dan juga BKJM.Adiozzz!!!

klah sekian wassalam

ilalliqa maa salamah::
Islamic Theology Student of Tanta

No comments:

Post a Comment

Pilihan iklan Anda

Iklan Nuffnang