Barang Jenama Anda

Saturday, December 30, 2006

.::SELAMAT HARI RAYA EIDUL ADHA 1427H/2006M::.

Alhamdulillah,syukur ke hadrat Allah subhanahu wata'ala atas limpahan nikmat sehingga kita semua dapat lagi menyambut hari raya aidiladha pada tahun ni... aku masih lagi beraya di bumi perantauan bersama sahabat2 di egypt...alhamdulillah,walaupun sentiasa terkenang ayah bonda di kampung,keceriaan yg terpancar di muka2 sahabat telah berjaya menyekat aliran air mataku...huhu.skema plak ayat..walaupun x semeriah di kampung, walaupun nun jauh disana family dan juga rakan-rakan seperjuangan di Malaysia aku tidak lupakan.

Sejak hari khamis lagi aku dan ahli bait menantiklan tarikh 10 zulhijjah ini bukannya apa teringin sangat nak melapah daging kambing yang akan tumbang sebanyak 6 ekor...syukur alhamdulillah.Aku dan ahli bait sejak hari khamis sudah start puasa sunat khamis dan di sambung dengan puasa sunat 9 zulhijjah.Malam raya aku dah start buat kuah kacang dan juga masak nasi impit dan juga ketupat palas ..\segera hehehehehe bolehlah nak rasa...walaupun letih sebab keadaan suhu di bumi mesir ni dah jejak 5 darjah celcius ke bawah...kat dalam umah dah berasap mulut dah cakap.

Hari ini aku dan ahli bait bersiap awal untuk tuniakan solat sunat aidil adha bersama orang-orang kampung Thaniah,seberbay tempat aku tinggal di sini.Mandi solat sunat dan memakai pakaian yang baru antara perkara yang sunat di buat oleh kita untuk pergi sembahyang sunat hari raya.Pergi awal bertakbir 'versi arab' seronok walaupun dah 2 tahun aku kat bumi mesir nie tapi tak sesempurna hari raya aidil adha bagi tahun 1427 hijarah dan 2006 ini.

Selepas selesai kami bermaaf-maafan dan sesi bergambar di rumah bersama ahlil imarah dan juga menikmati juadah hari raya yang dibuat oleh aku dan ahli bait serta ahli imarah....umah bawah aku buat nasi ayam dan special price ' tomyam raya' hehehehe bolehlah ganti lodeh...tak sempat nak buat..maaf ye ahli bait(turn aku sebenarnya).Lepas selesai aku pergi ke Bait Izzah untuk pergi bergotong-royong untuk menjalankan ibadah korban.Dulu aidilfitri dengan ibadah puasanya manakala aidiladha dengan ibadah haji dan korbannya.Ini adalah untuk memberi penggalak ke arah kebangkitan umat islam sejagat berlandaskan kisah hidup Nabi Ibrahim dan puteranya,Nabi Ismail yg dah kita dengar setiap kali khutbah aidiladha..betul tak?

Panjang sebenarnya aku nak cerita ini...insyaAllah aku sambug lagi unuk versi ke dua insya-Allah khas kisah Nabi Ibrahim dan anaknya Nabi Ismail...asal usul pensyariatan melakukan ibadah korban insyaAllah.

Hari ini juga merupakan pengalaman aku yang pertama menyiat kulit kambing dan juga melapah serta membersihkan perut kambing hehehehehe...pengalaman yang sungguh menyeronokkan ...ia akan menjadi kenangan yang indah buat aku.Selepas siap aku balik ke rumah abg mazak ada sikit jemputan pergilah buat mee kari.Rumah aku tak tahulah nak buat open house ke tak sebab fatrah imtihan yang tidak lama lagi ini 6hb januari dah start.Dekat sangat dah

Sempena hari yang mulia ini aku memohong jutaan kemaafan kepada semua warga blogerz yang sudi menatap dan melihat hasilan dan nukilan yang aku rungkaikan di dalam blog aku ini semoga kamu semua mendapat keredhaan dan keberkatan dari Allah SWT insyaAllah.

Kullu Am Wa Antum Bikhair

p/s:marilah kita bersama-sama sedekahkan al-fatehah kepada arwayarham Saddam Hussein yang telah kembali ke rahmatullah pada tanggal 10 zulhijjah 1427 hijrah ini semoga ia mendapat kerahmatan dan keredhaan dari Allah SWT serta bersama-sama di kalangan orang yang soleh.

farizalshah
thaniah street,seberbay,tanta

Saturday, December 16, 2006

.::Jika Syariat Di Utamakan...inilah yang terjadi!!!::.

Assalamualaikum kepada semua blogerz yang memang suka menaip di kala kesunyian ataupun ada idea yang tercurah di dalam kepala.InsyaAllah bila-bila masa jejari kita mesti ingin menginjak pepunat askara di keybord masing-masing.Walaupun kekadang idea yang kita hendak sampaikan datang dari idea orang lain tapi olahan yang kita buat kenalah lebih menarik dari pemula idea.Tapi kita kenalah minta izin dulu sebelum apa-apa yang kita ingin sampaikan ini supaya kita beroleh keberkatan, kaf...ba...ra...kaf...alif...ta..nun..hehehehe.

Hari ini merupakan hari cuti bagi umat islam seluruh dunia kenapa aku mengatakan begitu, ini adalah kerana Hari Jumaat merupakan "Penghulu Segala Hari" so bagi umat islam pada hari inilah kita mengejar ganjaran yang Allah SWT berikan kepada semua umat islam.Kuliah pada hari jumaat cuti so aku buatlah apa yang boleh buat untuk pengisian aku ini.Belek punya belek blog orang, aku terasa diri ini melihat satu penyampain yang ringkas tapi ia menghasilkan satu input yang boleh kita sebagai blogerz untaikan pendapat ataupun mendiskusikan IDEA yang telah diberi oleh Allah SWT kepadanya.

Mesti kamu semua tertanya-tanya apakah yang aku ingin sampaikan buat input yang baru ini.Jawapannya ada pada semua pandangan kamu.Kamu terlihat ataupun tidak terlihat itu tidak pasti yang penting bagi diriku yang tidak tahu menahu akan hal ini berasa kagum dengan 'DIA'. Siapakah 'DIA' yang aku ingin katakan ini?hehehe soalan cepu emas cepat siapa cepat dia dapat hahahahaha...dapat apa dapat tahulah.

Baiklah sebenarnya aku ingin menceritakan pasal seorang wanita yang begitu kuat pegangannya pada ajaran agama islam, terasa kagum pulak aku.Ruqaya al Ghasara, pelari pecut dari Bahrain, pemenang emas sukan Asia 2006 bagi larian 200m dan gangsa 100m wanita.Kenapa aku terasa kagum dengan dia?Jawapannya.....lihat gambar di bawah:

Alhamdulillah syukur kehadrat ilahi...Siapa bilang tutup aurat tak boleh bersukan?Tak boleh berlari,Tiada stamina?


Mesti kamu rasa kagumkan...jangan jadikan sesuatu keadaan itu penghalang untuk tunaikan kewajipan dan hak kita sebagai umat dan makhluknya.Lihat bagaimana Ruqaya mengadaptasikan syariat yang Allah SWT turunkan kepada setiap insan yang bernama wanita.Tapi kita lihat sekarang wanita islam tidak malu untuk dedahkan aurat mereka.Tiada rukhsah di dalam bab menutup aurat tetapi kenapa ada orang yang gatal mulut mengatakan ada rukhsah di dalam menutup aurat? pening aku fikirkan akan hal ini.Cuba kamu fikirkan juga...

Allah SWT sudah mencatitkan akan suruhan melaksanakan penutupan aurat di dalam Al Quran, cumanya umat islam tidak tahu akan cara penutupan aurat yang betul.
Di dalam Surah An Nuur ayat 31 mafhumnya:
"Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka meperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka, atau bapa mentua meraeka, atau anak-anak mereka, atau anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya."

Benar bukan kata-kata Allah SWT....orang yang beriman akan berjaya!!


Siapa bilang tutup aurat menyusahkan?Tak boleh nak gerak?Tiada kebebasan?

Di dalam ayat tersebut Allah SWT sudah sebutkan dengan terperinci supaya memelihara kehormatan kamu dan jangan memperlihatkan perhiasan tubuh kamu seperti rantai, subang dan sebagainya kecuali yang zahir daripadanya.Yang zahir itu bermaksud barangan yang berada di sisi seperti pakaian(baju yang menutup auratcth Jilbab dan jubah.) dan cincin.Maka ia dapat menutup dosa. Yang penting hendaklah kamu menutup belahan leher baju(sekarang terbelah menunjukkan1/2 buah dada...betul bukan?) dengan tudung kepala kamu.Contoh yang boleh diberi seperti purdah dan kain tudung labuh.

Contoh soalan yang dikemukakan dan jawapan yang kemungkinan akan diberikan oleh wanita islam pada masa sekarang:

Penyoal:Jika anda seorang wanita, adakah anda memakai tudung
Penjawab;
X : Pakai tudung tu kewajipan & maruah seorang wanita Islam.. so.. faham2 lah ye..
Y : Tudung tu pakai kat sekolah je.. kat luar tayang rambut rebonding lah..
Z : Tudung?? Tak trendy laa.. wat malu je.. jatuh la saham aku

Oleh itu para sahabat yang bergelar wanita insafilah diri yang hina dina ini kepada Allah SWT.Ikutilah kehendak dan suruhan yang Allah SWT berikan kepada kita agar diri kita ini sentiasa diredhai dan diberkati di dalam kehidupan kita seharian.

Sebelum aku menutup tirai untuk kali ini aku nak mengucapkan ribuan terima kasih kepada saudari amni( akak rasanya ) di dalam ruangan blognya kerana memberikan aku suatu idea untuk aku mengasahkan fikiran aku untuk mendetailkan lagi kepentingan dan mengapa WANITA perlu menutup aurat!!!

inspirasi idea minal ~::Diskusi Hati::~ http://sinarkeimanan.blogspot.com/

dan Kitab Tafsir Munir karangan Al Ustaz Syeikh Wahbah Zuhaili.

"ilmu tanpa amal bagaikan pepohon yang tiada buah dipokoknya"....fikir-fikirkanlah wahai sahabat.

Sekian wassalam

"Akal seorang penulis terletak pada penanya"

Monday, December 11, 2006

.::Sahanah @ Sakonah VS Winter @ Syita ::.

Assalamualaikum WBT...

Alhamdulillah bersyukur kehadrat ilahi kerana dengan limpah kurnianya dapatlah aku mencoretkan sesuatu buat pengisian blog aku ni...rindu sangat aku nak menaip ni walapun semasa aku menaip nie tangan aku macam kat dalam frozen tahap beku....aku tak tahu kenapa sejuk sangat hari nie maybe hujan yang turun sejak pagi tadi kot terasa effect dia sampai ke petang nie...pagi tadi aku berselimut dengan kemalasan yang amat sangat ... nasib baik aku tak der kuliah hari ini kalau tidak alamatnya aku tertinggal kuliahlah jawapannya.

Sekarang ini musim cuti sekolah bagi budak-budak sekolah kat Malaysia dan juga bebudak Local Universiti sampai bulan January 2007 - tahun baru akan muncul lagi...arghhhh exam dah nak dekat!!!!

Tapi bagi kami student di luar negara nie time musim Winter @ syita nilah musim pengajian kami dan Pengajian kami ini akan berakhir dengan exam ketika musim winter atau syita ini di kemuncaknya...fuhhhh time tue memang sejuk tahap Kutub lagaknya...memang mencabarlah bagi kami...Allah SWT sahaja yang tahu akan keadaan makhluknya yang berjuang di dalam medan peperiksaan.

Aku nak cerita sikit perihal dalam bulan Dicember ini...u all nak tahu tak yang aku dan ahli bait aku sekarang tengah bengang dengan Baba aku ni...u all nak tahu tak apa sebabnya!!! sebabnya...Sahanah @ sakonah(bahasa arabnya) kami rosak...tak rosak mana cuma paip penyambung air tue pecah...dah dekat 3 minggu dah aku dan ahli bait tak merasa air panas(suam-suamlah kalau panas tak melecur tangan kitorang ni).So ambil wudhuk dengan sejuk2lah.. bayangkanlah ambil wudhuk tue sejuknya macam kita berwudhuk dengan ais yang telah cair ... haaa cuba rasa macam mana. Macam itulah aku dan ahli bait aku rasa .. lagi2 bila ambil wudhuk time solat subuh...dahlah waktu subuh tue time mulut bercakap keluar wap...korang dah rasa belum?hehehehe kalau nak rasa mai negara-negara 4 musim.

Waktu ni kuliah aku masih berjalan seperti biasa cumanya aku nie je yang kekadang ponteng sebab tak berapa sihat hehehehe...alasan.Apa-apapun kuliah tetap diutamakan kalau tak alamat kita time exam nanti mengangalah sebab tak ambil catitan yang Doktor-doktor katakan...muqararpun tak dapat padan muka hang ... padan muka aku hehehehe.Fasa ini aku exam lepas Hari Raya Aidiladha.

Lastly bagi jemaah haji yang akan bertolak dan berangkat ke Bumi Haram Makkah dan Madinah semoga di beri kesihatan tubuh badan dan juga segala amalan yang dibuat mengikut apa yang di aturkan oleh syariat islam janganlah buat perkara-perkara yang lari darinya.Semoga segala amalan diredhai Allah SWT dan title Haji @ Hajah yag bakal di sandang itu memang benar-benar ita dapat dan diberkati.InsyaAllah mendapat Haji yang mabruk ....Mak dan Abah pergi ke Haji tahun ini semoga semua yang tertulis oleh aku ini mak dan Abah aku dapat(Mak dan Abah .... mak abah angkat aku :) )

Oklah aku tak tahu nak tulis apa entah ini...akhir kalam untuk semua ingatan sahabatku yang berada di dalam friendster ini.

Lazimi diri kita dengan Solat Jamaah, Al Quran, zikir kepada Allah SWT dan Puasa Sunat.

-----anouncement penting buat semua-----

Al fatehah untuk Allahyarham ulama' muasarah Islam di masa ini , al-Fadhil al-Ustaz asy-Syeikh Atiyyah Saqar yang meninggal dunia semalam 9 Disember 2006 bersamaan 18 Zulkaedah 1427 Hijrah.Salah seorang bekas penel Ahli Majlis Syura Mesir.Semoga Allah mencucuri dan merahmati Allahyarham...insyaAllah.

ilalliqa maa salamah

farizalshah
thaniah street,seberbay,tanta

Sunday, December 03, 2006

MAJLIS RESTU & ANUGERAH BAKTI DAN ILMIAH (ABADI)

MAJLIS RESTU & ANUGERAH BAKTI DAN ILMIAH (ABADI)

HARI: RABU
TARIKH: 29 NOVEMBER 2006
MASA: 8.00 PAGI
TEMPAT: MUDARRAJ JADID, SYARIAH ISLAMIAH, U. AL-AZHAR TANTA

----++++----
Tentatif Program:-
Ucapan Dif-dif Kehormat
- Presiden PMRAM
- Pengarah JPMK
- Dekan Kuliah:
- Prof. Madya Dr Ismail Abdul an-Nabi (Syariah & Qanun)
- Prof. Madya Dr Juddah Abu Yazid al-Mahdi (Quran & Qiraat)
- Prof. Madya Dr Ahmad Muhammad Abu al-'Al (Usuluddin)

Sesi Dialog bersama Dekan Kuliah

Ceramah Motivasi oleh Dr. Mohd Ibrahim al-Hafnawi

Anugerah Mahasiswa
-Cemerlang
- Tunas Harapan
- Mithali

Anugerah Bait Muslim Mithali

Anugerah ABADI

-----++++-----
ETIKA PEMAKAIAN
-PAKAIAN KEMAS DAN DIGALAKKAN BERKOT
-----++++-----
PENDAFTARAN NAMA:
8.00 pagi hingga 9.00 pagi
-----++++-----
MAKANAN DISEDIAKAN!!!

---------------------------------------The End---------------------------------------

Pilihan iklan Anda

Iklan Nuffnang