Barang Jenama Anda

Saturday, August 21, 2010

MASIH RAMAI YANG TIDAK TAHU, WONG FEI HUNG ORANG ISLAM

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

"Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang"





Selama ini kita hanya mengenal Wong Fei Hung sebagai jagoan Kung fu dalam film Once Upon A Time in China . Dalam filem itu, karakter Wong Fei Hung dimainkan oleh aktor terkenal Hong Kong , Jet Li. Namun siapakah sebenarnya Wong Fei Hung?

Wong Fei Hung adalah seorang Ulama, Ahli Perubatan, dan Ahli Beladiri legendaris yang namanya ditetapkan sebagai Pahlawan Nasional China oleh pemerintah China. Namun Pemerintah China sering berupaya mengaburkan jatidiri Wong Fei Hung sebagai seorang muslim demi menjaga imej kekuasaan Komunis di China.

Wong Fei-Hung dilahirkan pada tahun 1847 di Kwantung (Guandong) dari keluarga muslim yang taat. Nama Fei pada Wong Fei Hung merupakan dialek Canton untuk menyebut nama Arab, Fais. Sementara Nama Hung juga merupakan dialek Kanton untuk menyebut nama Arab, Hussein. Jadi, bila di-bahasa-arab- kan, namanya ialah Faisal Hussein Wong.

Ayahnya, Wong Kay-Ying adalah seorang Ulama, dan tabib ahli ilmu penrubatan tradisional, serta ahli beladiri tradisional Tiongkok (wushu/kungfu). Ayahnya memiliki sebuah klinik perubatan bernama Po Chi Lam di Canton (ibukota Guandong). Wong Kay-Ying merupakan seorang ulama yang menguasai ilmu wushu tingkat tinggi. Ketinggian ilmu beladiri Wong Kay-Ying membuatnya dikenal sebagai salah satu dari Sepuluh Macan Kwantung. Posisi Macan Kwantung ini di kemudian hari diwariskannya kepada Wong Fei Hung.

Kombinasi antara pengetahuan ilmu perubatan tradisional dan teknik beladiri serta ditunjang oleh keluhuran budi pekerti sebagai Muslim membuat keluarga Wong sering turun tangan membantu orang-orang lemah dan tertindas pada masa itu. Karena itulah masyarakat Kwantung sangat menghormati dan mengidolakan Keluarga Wong.

Pesakit klinik keluarga Wong yang meminta bantuan perubatan umumnya berasal dari kalangan miskin yang tidak mampu membayar kos perubatan. Walau begitu, Keluarga Wong tetap membantu setiap pesakit yang datang dengan sungguh-sungguh. Keluarga Wong tidak pernah memilih bulu dalam membantu, tanpa memedulikan suku, ras, agama, semua dibantu tanpa pilih kasih. Secara rahsia, keluarga Wong terlibat aktif dalam gerakan bawah tanah melawan pemerintahan Dinasti Ch'in yang rasuah dan penindas. Dinasti Ch'in ialah Dinasti yang merubuhkan kekuasaan Dinasti Yuan yang memerintah sebelumnya. Dinasti Yuan ini dikenal sebagai satu-satunya Dinasti Kaisar Cina yang anggota keluarganya banyak yang memeluk agama Islam.

Wong Fei-Hung mula mengasah bakat beladirinya sejak berguru kepada Luk Ah-Choi yang juga pernah menjadi guru ayahnya. Luk Ah-Choi inilah yang kemudian mengajarnya dasar-dasar jurus Hung Gar yang membuat Fei Hung berjaya melahirkan Jurus Tendangan Tanpa Bayangan yang menjadi lagenda. Dasar-dasar jurus Hung Gar ditemukan, dikembangkan dan merupakan andalan dari Hung Hei-Kwun, abang seperguruan Luk Ah-Choi. Hung Hei-Kwun adalah seorang pendekar Shaolin yang terlepas dari peristiwa pembakaran dan pembantaian oleh pemerintahan Dinasti Ch'in pada 1734.

Hung Hei-Kwun ini adalah pemimpin pemberontakan bersejarah yang hampir mengalahkan dinasti penjajah Ch'in yang datang dari Manchuria (sekarang kita mengenalnya sebagai Korea ). Jika saja pemerintah Ch'in tidak meminta bantuan pasukan-pasukan bersenjata bangsa asing (Rusia, Inggris, Jepun), pemberontakan pimpinan Hung Hei-Kwun itu nescaya akan berjaya mengusir pendudukan Dinasti Ch'in.

Setelah berguru kepada Luk Ah-Choi, Wong Fei-Hung kemudian berguru pada ayahnya sendiri hingga pada awal usia 20-an tahun, ia telah menjadi ahli perubatan dan beladiri terkemuka. Bahkan ia berjaya mengembangkannya menjadi lebih maju. Kemampuan beladirinya semakin sulit ditandingi ketika ia berhasil membuat jurus baru yang sangat taktis namun efisien yang dinamakan Jurus Cakar Macan dan Jurus Sembilan Pukulan Khusus. Selain dengan tangan kosong, Wong Fei-Hung juga mahir menggunakan bermacam-macam senjata. Masyarakat Canton pernah menyaksikan langsung dengan mata kepala mereka sendiri bagaimana ia seorang diri dengan hanya memegang tongkat berjaya menewaskan lebih dari 30 orang jagoan pelabuhan berbadan kekar dan kejam di Canton yang mengeroyoknya karana ia membela rakyat miskin yang akan mereka peras.

Dalam kehidupan keluarga, Allah banyak mengujinya dengan berbagai cobaan. Seorang anaknya terbunuh dalam suatu insiden perkelahian dengan mafia Canton . Wong Fei-Hung tiga kali menikah karena isteri-isterinya meninggal dalam usia pendek. Setelah isteri ketiganya meninggal, Wong Fei-Hung memutuskan untuk hidup sendiri sampai kemudian ia bertemu dengan Mok Gwai Lan, seorang perempuan muda yang kebetulan juga ahli beladiri. Mok Gwai Lan ini kemudian menjadi pasangan hidupnya hingga akhir hayat. Mok Gwai Lan turut mengajar beladiri pada kelas khusus perempuan di perguruan suaminya.

Pada 1924 Wong Fei-Hung meninggal dalam usia 77 tahun. Masyarakat Cina, khususnya di Kwantung dan Canton mengenangnya sebagai pahlawan pembela kaum mustad'afin (tertindas) yang tidak pernah gentar membela kehormatan mereka. Siapapun dan berapapun jumlah orang yang menindas orang miskin, akan dilawannya dengan segenap kekuatan dan keberanian yang dimilikinya.Wong Fei-Hung meninggal dengan meninggalkan nama harum yang membuatnya dikenal sebagai manusia yang hidup mulia, salah satu pilihan hidup yang diberikan Allah kepada seorang muslim selain mati Syahid. Semoga segala amal ibadahnya diterima di sisi Allah Swt dan semoga segala kebaikannya menjadi teladan bagi kita, generasi muslim yang hidup setelahnya. Amiin.

http://malaysiasensasi.blogspot.com/2010/04/wong-fei-hung-orang-islam.html


http://www.google.com.my/#hl=en&q=wong+fei+hung+muslim&meta=&

Friday, August 20, 2010

Berlalu Sudah 10 Hari Kerahmatan - Bermula 10 Hari Pengampunan

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
"Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang"



Assalamualaikum syukran ke atas hadrat ilahi kerana dengan limpah kurnianya dapatlah aku menitip sesuatu buat saudara-saudariku sekalian. Terlebih dahulu selawat dan salam ke atas junjungan besar Rasulullah SAW dan juga gugusan fatehah buat para sahabat, tabi' dan tabiin.

Sudah lama rasanya aku tidak meringankan jari jemari aku untuk menitip sesuatu untuk blog tersayang yang terlalu aku tinggalkan. Rasa macam tiada masa untuk memberi sesuatu untuk sahabat-sahabat. Tetapi hari ini macam ada satu kekuatan yang menginginkan aku menulis dan menyampaikan sesuatu, sesuai dengan pendirian aku iaitu 'Sampaikanlah ilmu walaupun ia hanyalah sepotong ayat'. Moga Allah memberkati segala usaha ku ini Ya Allah.

Alhamdulillah berlalu sudah 10 hari Ramadhan bagi 1431 Hijrah. Rasanya baru semalam aku mula berpuasa tapi hakikatnya sudah berakhir 10 hari Kerahmatan seperti yang di sabdakan oleh Rasulullah SAW.

'Awal mu rahmah, pertengahan mu keampunan, dan akhir mu dijauhi neraka'

Terfikir aku sejenak apa yang telah ku lakukan di sekitar 10 hari kerahmatan? adakah aku sempurna melakukan segala suruhan yang Allah SWT perintahkan. Adakah aku sempurna melakukan amalan sunnah Rasulku? Tepuk dada Tanya Iman. Allah memberi banyak kelebihan seperti ' Pintu Langit Luas Terbuka ' untuk umat Islam memohon segalanya kepada Rabb-Nya seperti yang di sabdakan oleh Rasulullah SAW.

اذا دخل شهر رمضان فتحت أبوب السما وغلقت أبوب جهنم وسلسلت الشياطين
(Apabila masuk bulan Ramadhan maka dibukakanlah pintu-pintu langit dan ditutupkan pintu-pintu neraka jahanam dan diikatlah semua syaitan) (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Lihatlah betapa Allah menyayangi akan segala makhluknya yang bersungguh-sungguh melalukan ibadah dan beriman denganNya. Adakah aku tergolong di dalam golongan orang-orang yang bertaqwa? Hanya diriku sahaja yang tahu. Ya Allah semoga hari-hari Kerahmatan di bulan Ramadhan yang MU berikan kepadaku engkau dengari dan kabuli ya Allah. Amin Ya Rabbal alamin.

Masih banyak lagi ganjaran pahala ibadah PUASA dan fadhilatnya yang perlu kita rebut seperti :
~~Ganjaran 70 puluh kali ganda bagi yang mengerjakan ibadah fardhu~~
~~Ganjaran pahala seperti ibadah fadhu bagi yang mengerjakan ibadah sunnat~~

Manakala fadhilat lain yang dapat kita terima dari segala pekerjaan ibadah di bulan Ramadhan seperti:
~~Mereka yang berpuasa akan mendapat balasan syurga~~
~~Doa orang yang berpuasa akan dimakbulkan oleh Allah SWT~~
~~Orang yang berpuasa mendapat dua kegembiraan iaitu :-
Semasa berbuka puasa dan juga apabila bertemu dengan Allah SWT ketika Hari Kiamat kelak.
~~Orang yang berpuasa akan mendapat peliharaan Allah SWT~~
~~Setiap kali sujud orang yang berpuasa Ramadhan dikurniakan 1700 kebaikan, dibinakan mahligai di Syurga dan 70 000 Malaikat memohon keampunan baginya dari pagi hingga petang~~

Lihatlah betapa indahnya dan besarnya ganjaran dan fadhilat yang diterima oleh orang-orang yang berpuasa. Tapi perlu ingat orang yang berpuasa bukan semata-semata berlapar dan kehausan sahaja. Tapi ia perlulah seiring dengan menjaga segala larangan dan menurut peintah Allah SWT. Semoga peringatan sesama manusia ini dapat di thabitkan di dalam hati setiap Insan. Ini semua untuk peringat bagi diriku dan juga umat islam sekalian. Semoga Ramadhan kita pada tahun ini akan diberkati dan diterima oleh Allah SWT.. Amin.

Bermula sudah 10 Hari Pengampunan untuk umat-umat Islam. Moga kita banyak beristighfar dan bertaubat di dalam mendapat ketaqwaan dari Allah SWT. Moga kita menjadi insan yang kenal akan diri ini hanyalah makhluk yang lemah dan tiada daya. Sesungguhnya hanya Allah SWT yang layak berkuasa. Kita mohonlah keampunan dariNya, mudah-mudahan Allah menerima segala taubat kita insyaAllah.

Sekian sahaja dari sesawang aku buat kali ini. Moga kita berjumpa lagi di lain masa dengan keizinanNya. Amin. Ambillah sedikit ilmu yang Allah SWT berikan kepada Ku ini untuk di kongsi bersama. Sesungguhnya aku hanyalah insan yang kerdil dan lemah. Yang baik itu datangnya dari Allah SWT dan yang kurang itu datang dari kelemahanku sendiri.

ilalliqa maa salamah

Selepas Solat Tarawikh
11 Ramadhan 1431 Hijrah
Ayer Hitam, Batu Pahat


Tuesday, June 08, 2010

Alam Ria Cuti Sekolah Siri 1

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

"Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang"


Assalamualaikum buat para sahabat. Selawat dan salam ke atas junjungan Rasulullah SAW. Al fatehah buat para tabi' tabiin dan juga para ulamak.Tidal lupa juga kepada semua ilmuan-ilmuan. Rasanya dah lama sangat aku tak mengupdate blog aku ini. Dah ada broadband pun malas lagi nak menulis. Inilah namanya pasang surut...huhuhu. Pepun untuk kali ini aku nak mengisahkan cerita berkaitan dengan Cuti-cuti sekolah yang melanda di negara Malaysia ini.

Perkahwinan Sahabat-Sahabatku

Alhamdulillah bila time cuti sekolah macam ini memang banyaklah jemputan yang akan diterima baik kita ataupun orang-orang disekeliling ada jek yang menjemputnya tak. Aku pun tak terkecuali dari menerima jemputan kawan-kawan aku yang sudah sampai serunya melangsungkan pernikahan mengikut syariat yang Allah S.W.T tentukan untuk sekalian manusia di muka bumi ni. Sememangnya memang sudah suratan setiap pertemuan pasti akan dijodohkan tetapi ada juga pertemuan akan berjumpa dengan perpisahan.

Alhamdulillah bersyukur pada Allah S.W.T selesai sudah perkahwinan sahabat baikku sejak aku kecil sehinggalah aku dah besar ni. Ahmad Aizuddin Bin Ibrahim pada 5 Jun 2010 yang merupakan sahabat baik aku sejak aku berpindah di Pekan Ayer Hitam ini sehinggalah sekarang. Sejarah bermula sejak kami dimasukkan 1 kelas dari 2 Biru sehinggalah 6 Biru di Sekolah Kebangsaan Ayer Hitam. Kemudian berpisah ketika masuk sekolah menengah. Sememangnya member aku yang cool style seperti Afdlin Syauqi hehehe dan juga peminat OAG ini. Tahniah Bro.

Alhamdulillah sempat juga aku gi rewang. Potong bawang dan macam2 lagilah. Alhamdulillah dapat juga aku bacakan doa untuk Din di dalam majlisnya ini. Moga Allah memberkatimu sahabatku bersama zaujahnya. Amin. Moga kekal ke Jannah.


Aizuddin dan zaujah Junaidah


Tidak lupa juga kepada sahabat aku di sekolah menengah dulu Siti Salwa dan juga pasangannya yang juga sahabat aku ketika kami belajar di Maahad Johor dulu. Salwa merupakan sahabat ketika aku belajar di Sekolah Menengah Agama Parit Raja dulu ( Maahad Dini Pt Raja). Manakala Mohd Rasul Bin Amat merupakan YDP batch 2003 Maahad Johor. Mabruk sahabatku berdua. Moga kalian berkekalan hingga ke janah InsyaAllah.

Alhamdulillah dapat juga berposing dengan pengantin hehehe tapi tak sempat nak keluarkan dari HP. Nantilah yer. Alhamdulillah aku pergi secara rombongan dengan member sekolah seperti Akmal Hamid, Helmi Isnin, Asyraf, Balqiss, Azlin dan Hazura. X lupa adik aku Fariza yang nak ikut hehehe.

Alhamdulillah juga dapat berjumpa dengan rakan-rakan di Al Azhar dulu seperti Pak Syeikh, Abg Amaluddin, Abg Taufik dan juga Abg Yazid. Best sangat.


Siti Salwa dan Mohd Rasul

X lupa juga kepada akak2 aku Kak Faizahani dan juga Kak Fatimah yang pernah ku kenal semasa mengajar di Sek Men Dato' Syed Esa, Batu Pahat, Johor. Maaf tak dapat nak upload pict akak dalam blog sebab tak der pict pasangan hehehehe jangan marah yer.



My Adeq Birthday ( Nur Fasihajar)

6 Jun tiap-tiap tahun aku tak lupa pada Hari Lahir adik aku yang kecik sekali ini....heheheh Nur Fasihajar yang sangat pengemas orangnya aka pembersih dan juga mulutnya yang sedikit kecoh dan keras kepala. Banyak perwatakan dari ayahku hehehe. Semoga Adik dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki. InsyaAllah Kak Farah balik dari asrama kita celebrate ye dik ngan belated besday kitorang yer....22 April (aku) dan 12 Mei ( Farahzunah.


Nur Fasihajar Bte Mohd Shah ( Besday GeGirl)


Nur Farahzunah Bte Mohd Shah ( Ceria Belated Besday Girl )


Wednesday, April 28, 2010

Catatan 3 Minggu di bulan April

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
"Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang"

Assalamualaikum buat para sahabat yang sekarang berada di merata seantero dunia. Syukur Alhamdulillah ke hadrat ilahi kerana dengan limpah kurnianya dapatlah aku mencoretkan sesuatu buat tatapan semua. Selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W. Al fatehah buat para sahabat, tabi' dan tabi' tabi'in sert pejuang-pejuang Allah yang sentiasa di rahmati oleh Allah S.W.T.

Seusai aku menyelesaikan tugas aku yang banyak. Alhamdulillah terlaksana juga tugas yang diberikan, Al Azhar dan PMRAM yang banyak mengajar aku erti melaksanakan tugas syukran jazilan ke atasnya. Coretan yang aku ingin lampirkan di dalam blog aku hari ini hanya berkisarkan kehidupan aku di bulan April. Sememangnya ada sifat malas di dalam diri aku semenjak aku berada di Malaysia. Tapi bukanlah istilah malas itu maksudnya aku hanya berlengang dan tido saja. Adalah kerja yang aku buat. Antaranya ialah:

Majlis Inovasi Kecemerlangan 2010 SMK Dato' Syed Esa

Tanggal 10 April 2010 sekolah di tempat aku mengajar sekarang mengadakan hari kecemerlangan kiranya Konvokesyen bagi budak-budak yang cemerlang di dalam SPM dan PMR 2009 lah dan juga pelajar-pelajar yang cemerlang di dalam Ko-Kurikulum.

Hari Sabtu itu aku di letakkan di AJK multimedia dan juga AJK buku program. Aku ditugaskan untuk meng-edit backdrop dan kulit buku program. Alhamdulillah apa yang aku pernah belajar semasa di Mesir dulu di adaptasikan di sini. Thankz Ustaz Hakimi Mustapai my big brother and otai aku kat sana.

Selesai program aku kepenatan dan lepak dekat asrama. huhuhu~~ Thankz to all Briged ICT SMK Dato' Syed Esa and Sir Fairdaus aka Kapten.

MAJLIS TILAWAH AL QURAN (MTQ) & FESTIVAL NASYID

17 April 2010 bersamaan dengan hari sabtu berlangsung Majlis Tilawah Al Quran dan Festival Nasyid peringkat Daerah Batu Pahat. Berlangsung di SMK Tun Ismail, Parit Raja. Awal pagi aku dah bawa budak-budak yang bertanding ke sana. Kami antara yang terawal sampai di tempat pertandingan dalam jam 7.50 pagi. Alhamdulillah semua berjalan dengan lancar.

Selepas mendaftar kami semua pergi menikmati juadah sarapan pagi - Nasi Lemak + Teh O ~~alhamdulillah.

Alhamdulillah keputusan yang diterima memberangsangkan Naib Johan @ tempat kedua keseluruhan. Naib johan Tulisan Khat, tempat ketiga, Syarahan (p), tempat ke empat hafazan (L) dan hafazan (p) tempat ke empat, berzanji (L) tempat ke empat, nasyid kelima. Alhamdulillah.

Thankz to Ustaz and Ustazah yang banyak membantu Kak Asiah, Umi Asnah, Kak Ku, Kak Eradila, Ustaz Herman, Ustaz Norsham, Sir Daus and Bro atiq. Kenangan ini tidak akan ku lupakan.

My Sanah Helwa 25 Tahun

Alhamdulillah aku diberikan Allah S.W.T untuk menghirup udara yang nyaman ini dengan diteruskan umur yang panjang. Tanggal 22 April lepas merupakan tarikh lahir aku bagi masehi walaupun aku punya tarikh lahir hijrah @ islam lama lagi huhuhu 1 Sya'ban. Thankz to my ayah (Mohd Shah) and ibu (Aminah) yang banyak memberi kasih sayang yang tidak pernah jemu di curahkan ke atas aku. Thankz juga kepada adik-adik aku Fariza, Fazrin, Farhanis, Farahzuna and Fasihajar .. u all my love sister. Thankz juga kepada rakan-rakan dan sahabat yang mengucapkan tarikh lahir aku dan mendoakan aku. Tidak meminta yang lebih doa sahaja yang ku pinta dari kalian. Jika hadiah itu bonus dari mereka. Thankz 2 Sir Fairdaus pemberian Kek Coklat Secret Recepies dan juga anak murid Nurshahidah yang memberi beg HP. Terima kasih banyak-banyak. Ku doakan kalian di rahmati oleh Allah S.W.T

Kem Pengukuhan Solat

Alhamdulillah walaupun tinggak beberapa hari lagi aku akan tinggalkan SMK Dato' Syed Esa masih lagi aku diberi amanah dan kepercayaan untuk menjadi Fasilitator di dalam Kem Pengukuhan Solat peringkat sekolah. 27 April bersamaan hari selasa merupakan hari dilaksanakan Kem Solat kepada 40 orang pelajar yang dipilih dari kalangan pelajar-pelajar Melayu Islam yang kurang di dedahkan akan pentingnya Solat.

Bermula di awal jam 8.30 bermula dengan taklimat Kem seterusnya Ice Breaking dan minum pagi seterusnya dibahagikan pelajar-pelajar ini kepada 8 kumpulan. Aku menerajui kumpulan 2 untuk menjadi guru pembimbing mereka, walaupun aku tidak lama lagi dengan mereka Nazreen, Latif Daud, Muakmal, Reihan, Taufix anak-anak buah aku yang pintar. Walaupun mereka tidak di dedahkan dengan cara bacaan dan solat yang betul alhamdulillah mereka mengikut kata dan dapat menyelesaikan tugasan mereka. Moga kalian akan mendapat pengajaran dan terus menunaikan solat insyaAllah.

Kem solat mengakhiri dan melabuhkan tirainya pada jam 4.30 selepas solat asar dan majlis penutup yang dirasmikan oleh Tuan Pengetua Hj Fauzan dan seterusnya menyantap juadah petang.

Rasanya sampai di sini sahaja rencana dan bingkisan diari aku untuk 3 minggu ini. Ada rezeki aku akan menulis lagi cerita-cerita yang lebih menarik. Assalamualaikum.

Sunday, April 11, 2010

10 Hari Pemergian Din Beramboi

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


"Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang"



Alhmadulillah segala puji bagi Allah yang Maha Esa. Selawat dan salam atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW. Fatehah buat para tabi' dan tabi'in serta ulamak dan juga muslimin dan muslimat yang telah meninggal dunia.

Hari ini genaplah 10 hari pemergian
Allahyarham Mior Ahmad Fuad ataupun dikenali dengan nama glamournya Din Beramboi (22 disember 1966 - 2 april 2010). Tanggal Hari Jumaat bersamaan dengan 17 Rabiul'akhir 1431. Pergilah seseorang pelawak yang sungguh lawak di antara yang lawak menemui Rabb-Nya.

Pemergian yang tidak diduga

Rasanya baru semalam aku melihat arwah bergurau senda dan berlawak jenaka di dalam TV. Family aku yang memasang Astro tidak mengecualikan aku untuk melihat program RAJA LAWAK dan juga Astro WARNA. Walaupun kadang-kadang aku lihat arwah bersahaja di dalam lawaknya. Tetapi apa yang aku dapat lihat lawaknya mempunyai tarikan yang tersendiri di dalam membicarakan satu-satu bab ataupun topik ketika membuat lawak. Terselit perkara tersirat dan tersurat yang kita tidak ketahui. Petikan di ambil dari sahabatku : al-Janggut

* Antara kata2 terakhir DIN BERAMBOI dalam rancangan WUHAI BERAMBOI episod terakhir sblm dia meninggal dunia..bagaikn mmberi petanda.. "jgn bersedih kerana hidup ini perlu gembira..hidup ini pendek saja ,gembira itu sgt pendek juga dan dalam hidup byk kesedihan sebenarnya, jadi kita buang kesedihan dan amik yg baik-baik belaka."

*teringat komen arwah semasa gelanggang akhir raja lawak.. selepas persembahan kedua dari alex, arwah berkata " alex, kalau saya tiada lagi di radio era,awk ambik alih tempat sy nanti"...

sebuah misteri dari keagungan ILAHI..

* Bila terbaca balik tweeter

Din Beramboi, aku terkedu. Dia macam dah tahu apa yang akan terjadi.
Sesape nk ganti aku tahun depan.. Dah x larat lagi nk buat klakar sbb dah berumur. Nak beribadah pula rasanya..

Tak ramai yg dpt bertahan apabila di uji dgn kemewahan & ksenangan Yakni, kekayaan juga sebahagian ujian menuju kehancuran.. Hati2! – 13 Mac 2010

Tanda2 ajal mula2 bahgian kaki berasa kebas2 kemudian bransur2 ke bhgian atas hingga ke nafas dan kluar selamanya.. Aku insaf! – 14 Mac 2010

Dia dah tau dia nk 'pergi'.


Keratan Akhbar credit to MURAI.COM
KUALA LUMPUR, 2 APRIL 2010: Setelah hampir sejam bertarung nyawa, pelawak dan penyampai radio Era FM, Din Beramboi telah kembali ke rahmatullah kira-kira jam 12.30 tengah malam tadi.

Allahyarham Din Beramboi atau nama sebenarnya Mior Ahmad Fuad Mior Badri, 44, sebelum ini dimasukan ke Unit Rawatan Rapi (ICU), Hospital Selayang kerana disyaki menghidap kejutan denggi berdarah pada 29 Mac 2010.

Pemergian arwah telah disahkan oleh adik iparnya, Shariffudin Che Man, 37, yang mengumumkan kematian arwah sejurus selepas beliau keluar dari wad ICU.

Turut berada disamping arwah ketika pemergiannya ialah ahli keluarga serta tiga orang rakan artis iaitu Azwan Ali, Zul Yahya dan Ifa Raziah.

Jenazah Allahyarham akan dibawa pulang ke rumah keluarga isterinya, di Taman Ehsan, Kepong sebelum dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Frim, sebelum solat Jumaat.

Allahyarham meninggalkan seorang balu Suhaini Che Man dan 3 orang anak Nil Aina,17, Mior Syafiq Aridhuan,12 dan Nir Ain.

Warga murai.com.my mengucapkan takziah di atas pemergian Allahyarham dan semoga rohnya ditempatkan dikalangan orang yang beriman. Al-Fatihah.


Sama-samalah kita sedekahkan Al-Fatihah untuk beliau agar rohnya tenang di sisi Allah S.W.T

Saturday, January 23, 2010

Kemangkatan Sultan Johor

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


"Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang"

Al fatehah buat Almarhum Sultan Johor..Almutawakkil Alallah Sultan Iskandar Ibni Almarhum Sultan Ismail, 77 yang kembali ke rahmatullah pada jam 7.15 malam 22 Januari 2010 bersamaan dengan 6 Safar 1431 Hijrah... Moga Allah merahmati dan mencucuri rohnya..amin.

Type rest of the post here

Pilihan iklan Anda

Iklan Nuffnang