Barang Jenama Anda

Sunday, April 11, 2010

10 Hari Pemergian Din Beramboi

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


"Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang"Alhmadulillah segala puji bagi Allah yang Maha Esa. Selawat dan salam atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW. Fatehah buat para tabi' dan tabi'in serta ulamak dan juga muslimin dan muslimat yang telah meninggal dunia.

Hari ini genaplah 10 hari pemergian
Allahyarham Mior Ahmad Fuad ataupun dikenali dengan nama glamournya Din Beramboi (22 disember 1966 - 2 april 2010). Tanggal Hari Jumaat bersamaan dengan 17 Rabiul'akhir 1431. Pergilah seseorang pelawak yang sungguh lawak di antara yang lawak menemui Rabb-Nya.

Pemergian yang tidak diduga

Rasanya baru semalam aku melihat arwah bergurau senda dan berlawak jenaka di dalam TV. Family aku yang memasang Astro tidak mengecualikan aku untuk melihat program RAJA LAWAK dan juga Astro WARNA. Walaupun kadang-kadang aku lihat arwah bersahaja di dalam lawaknya. Tetapi apa yang aku dapat lihat lawaknya mempunyai tarikan yang tersendiri di dalam membicarakan satu-satu bab ataupun topik ketika membuat lawak. Terselit perkara tersirat dan tersurat yang kita tidak ketahui. Petikan di ambil dari sahabatku : al-Janggut

* Antara kata2 terakhir DIN BERAMBOI dalam rancangan WUHAI BERAMBOI episod terakhir sblm dia meninggal dunia..bagaikn mmberi petanda.. "jgn bersedih kerana hidup ini perlu gembira..hidup ini pendek saja ,gembira itu sgt pendek juga dan dalam hidup byk kesedihan sebenarnya, jadi kita buang kesedihan dan amik yg baik-baik belaka."

*teringat komen arwah semasa gelanggang akhir raja lawak.. selepas persembahan kedua dari alex, arwah berkata " alex, kalau saya tiada lagi di radio era,awk ambik alih tempat sy nanti"...

sebuah misteri dari keagungan ILAHI..

* Bila terbaca balik tweeter

Din Beramboi, aku terkedu. Dia macam dah tahu apa yang akan terjadi.
Sesape nk ganti aku tahun depan.. Dah x larat lagi nk buat klakar sbb dah berumur. Nak beribadah pula rasanya..

Tak ramai yg dpt bertahan apabila di uji dgn kemewahan & ksenangan Yakni, kekayaan juga sebahagian ujian menuju kehancuran.. Hati2! – 13 Mac 2010

Tanda2 ajal mula2 bahgian kaki berasa kebas2 kemudian bransur2 ke bhgian atas hingga ke nafas dan kluar selamanya.. Aku insaf! – 14 Mac 2010

Dia dah tau dia nk 'pergi'.


Keratan Akhbar credit to MURAI.COM
KUALA LUMPUR, 2 APRIL 2010: Setelah hampir sejam bertarung nyawa, pelawak dan penyampai radio Era FM, Din Beramboi telah kembali ke rahmatullah kira-kira jam 12.30 tengah malam tadi.

Allahyarham Din Beramboi atau nama sebenarnya Mior Ahmad Fuad Mior Badri, 44, sebelum ini dimasukan ke Unit Rawatan Rapi (ICU), Hospital Selayang kerana disyaki menghidap kejutan denggi berdarah pada 29 Mac 2010.

Pemergian arwah telah disahkan oleh adik iparnya, Shariffudin Che Man, 37, yang mengumumkan kematian arwah sejurus selepas beliau keluar dari wad ICU.

Turut berada disamping arwah ketika pemergiannya ialah ahli keluarga serta tiga orang rakan artis iaitu Azwan Ali, Zul Yahya dan Ifa Raziah.

Jenazah Allahyarham akan dibawa pulang ke rumah keluarga isterinya, di Taman Ehsan, Kepong sebelum dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Frim, sebelum solat Jumaat.

Allahyarham meninggalkan seorang balu Suhaini Che Man dan 3 orang anak Nil Aina,17, Mior Syafiq Aridhuan,12 dan Nir Ain.

Warga murai.com.my mengucapkan takziah di atas pemergian Allahyarham dan semoga rohnya ditempatkan dikalangan orang yang beriman. Al-Fatihah.


Sama-samalah kita sedekahkan Al-Fatihah untuk beliau agar rohnya tenang di sisi Allah S.W.T

No comments:

Post a Comment

Pilihan iklan Anda

Iklan Nuffnang